"Keittiölabrakokeita" Valkamalle

"Jopa 40% säästö lämmityskustannuksissa polttoöljyn lisäaineella? Miten muka?" 

Tein blogin kommentointien jälkeen huumorimielellä "keittiölabrakokeita" antaakseni Ville Valkamalle muutamia käytännön esimerkkejä blogissa keskustelluista ilmiöistä ja todentaakseni miten väärillä väitteillä Turun Pari myy tuotteitaan.

 

 "Lämmön vapautuessa suurelta osin polttoaineesta säteilemällä siirtyy se myös kattilaveteen ja sitä kautta putkistoa pitkin tehokkaammin säteilyn muodossa kasvihuoneeseen" –Turun Pari avoimessa kirjeessään kasvihuoneviljelijöille.

 

Valkama minulle osoittamassaan kommentissa:

"Näytä minulle tutkimus, joka osoittaa sen, että lämmitysputkistoissa ei kulje säteilyä"

 

No pyynnöstä näytetään.. 

 

Koe 1

Kokeen pääasiallinen tavoite on havainnollistaa käytännön esimerkin avulla "säteilyn etenemistä" putkistossa.

Koejärjestely: Emittoivana pintana käytettiin huoneiston lämmityspatteria, "putkistona" koejärjestelyssä käytettiin 20 mm PVC putkea. Johtuen siitä ettei mulla sattunut olemaan saatavilla rautaputkea päädyin käyttämään sitä mitä oli..

IR-kuvasta 1 voidaan päätellä, että mikäli emittoivan ja absorboivan kappaleen välillä ei ole esteitä lämpösäteily siirtyy "putkistossa". Koejärjestelyssä ei edes yritetty saada aidossa lämmitysputkistossa olevaa vettä mukaan yhtälöön. Koe siis suoritettiin ilman veden lämpösäteilyä absorboivaa vaikutusta. Veden vaikutusta tullaan simuloimaan toisessa kokeessa.

IR-kuvassa 2 putkistoon on tehty noin 45asteen kulma taivuttamalla putkea. IR-kuvasta on selvästi havaittavissa ettei patterista lähtevä lämpösäteily kulje putkistossa. Mikäli kulkisi se näkyisi kirkkaana loisteena taivutetunkin putken päässä. Näin ei kuitenkaan ole. Ja tässä "asennuksessa" säteilyn lähde pääsee säteilemään suoraan putkeen. Näinhän ei todellisuudessa tilanne välttämättä edes ole. Ja aidossa asennuksessa mutkia matkalla on enemmän kuin yksi 45 kulma.

Tätä on pieni / olematon näkyvyyskerroin käytännössä. Toivottavasti avaa asiaa Valkamalle.

 

Koe 2

Kun penskat oli saatu nukkumaan oli aika kaivaa FLIR uudeleen esiin ja tehdä "keittiölabrassa" vielä muutamia mittauksia veden ja lämmönsiirtopinnan yhteistyöstä, sekä yrittää selvittää läpäiseekö vesi IR-säteilyä.

Harmikseni huomasin että meillä ei ollutkaan keittiön laatikossa paistomittaria, jolla olisin voinut verrata lämpökameran näyttämän ja veden lämpötiloja. No ilmankin pärjää.. 

Koejärjestely: Kattilan lämmönsiirtopinnan virkaa ajaa tässä kokeessa mattamusta pata. Lämpöenergia prosessiin otettiin sähköliedestä. Sillä ei ole merkitystä tavoin energia siirtyy lämmönsiirtopintaan itse lämmön lähteestä. Säteilyn voimakkuuden määrää säteilevän pinnan lämpötila ja emissiivisyys. 

Ensin oli selvitettävä miten tuollainen pata emittoi lämpösäteilyä ilman vettä. Lieden levyä ajettiin täydellä teholla koko testausjakson ajan.

IR-kuvassa 3 on tyhjä pata liedellä. Hyvin loistaa padan kuuma pohja. Lämpöä ilmeisesti kameran maksimilukemien verran, sillä lukema ei muuttunut vaikka mittasin himmeästi punahehkuista lieden levyä ja lukema oli sama. Himmeä punahehku on muistaakseni noin 400-500 astetta raudalla.

IR-kuvassa 4 ollaan normaalilla lämmitysjärjetelmän kattilaveden lämpöalueella. Katkoviivalla korostettuna summittaisesti kattilan pohja. Kutakuinkin tuolta alueelta tulisi olla tässä kuvassa havaittavissa lämmönsiirtopinnan säteilyä mikäli se olisi merkittävästi kuumempi kuin kattilavesi JA IR-säteily kulkisi vedessä. Näin ei näytä olevan. Mahdollista taittumista ei ole huomioitu korostusta piirrettäessä. 

IR-kuvassa 5 vesi kiehunut lähes loppuun padasta. Kuivuneella alueella lämmönsiirtopinnan lämpötila 256 astetta. Alueella jossa viimeiset  vedet juuri kiuhumassa loppuun lämpötila 98 astetta. Kuva kertoo hienosti kuinka paljon energiaa veden höyrystäminen nappaa ja tietenkin myös sen ettei säteily näytä läpäisevän pientäkään määrää vettä ja / tai että vesikosketuksessa oleva pinta ei voi olla juurikaan vettä kuumempi.

Nähdäkseni näillä mittaustuloksilla voidaan osoittaa Valkaman ajatuksen säteilyn siirtymisestä putkistossa virheellisiksi ja todentaa se että IR-säteily ei kulje vedessä vaan absorboituu siihen. Vahvat viitteet myös siihen että lämmönsiirtopinnan lämpötila ei vesikosketuksessa nouse juurikaan vedenlämpötilaa suuremmaksi. Sen mittaaminen käytännössä "keittiölabrassa" on haasteellista. Ehkä paistomittarilla pääsisi lähelle..

Mittauskalustona FLIR i7 lämpökamera

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu