RikuReinikka

"Ammuskelu" Capitol Hillillä. Medialla faktat hukassa.

Yli kaksikymmentä päätoimittajaa on allekirjoittanut kannanoton luotettavan journalismin puolesta. Päätoimittajat vastustavat harvinaisessa yhteisessä kannanotossaan valemedian toimintatapoja.”

Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita. Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme.”


 

Verrataan tätä päätoimittajien suitsuttamaa ” oikeisiin tietoihin perustuvaa” uutisointia, Reutersin ja Wall Street Journalin uutisiin Capitoll Hillillä tapahtunesta ”ampumavälikohtauksesta".

 

 

Yle kertoo näin:


Yksi sivullinen haavoittui, kun asemies avasi tulen paikalla olleita poliiseja päin. Sivullisen lisäksi ammuskelussa haavoittui tekijä itse. Ampuja saatiin kiinni nopeasti ja vietiin sairaalaan.”

 

ja näin:

 

"Mies avasi tulen maanalaisessa turistikohteessa, Yhdysvaltain kongressin vierailukeskuksessa."

 

Iltalehti puolestaan uutisoi seuraavin sanankääntein:

 

”Poliisi otti aseen esiin vetäneen miehen kiinni. Asemies haavoittui poliisin ampumasta luodista.”

 

Otetaan vertailun vuoksi ja tapahtumien oikean kulun ymmärtämiseksi muutama lainaus Reutersin ja WSJ: uutisista.

 

"A man walked into the underground U.S. Capitol Visitor Center on Monday and was shot and wounded by police after he pointed what appeared to be a weapon at officers, police said." -Reuters

 

"During routine administrative screening, the individual drew what appeared to be a weapon and pointed it at officers," WSJ - lainaa Capitolin poliisipäällikköä Matthew Verderosaa.

 

Toisin kuin Iltalehti uutisoi, mies ei vetänyt esiin asetta eikä varsinkaan "avannut tulta", kuten YLE asian esittää,  vaan osoitti vartijoita "jollain joka näytti aseelta." Tämä jokin poimittiin talteen tapahtuma paikalta ja poliisin mukaan se jokin on mitä luultavimmin kuulapyssy.

 

"Mr. Verderosa said officials haven’t determined how many officers may have fired weapons at the man. A weapon was recovered from the scene."- WSJ

Police believe the weapon may have been a pellet gun as opposed to an actual firearm, the Wall Street Journal reported, citing a law enforcement official."- Reuters

"Police have identified the suspect as Larry Dawson and believe that the weapon he brandished may have been a pellet gun as opposed to an actual firearm, according to a law-enforcement official." - WSJ

.

 

Että semmoista faktojen tarkistukseen perustuvaa ”laatu-journalismia” meillä Suomessa. 

 

 

http://yle.fi/uutiset/ammuskelu_capitol-kukkulalla_yhdysvalloissa_loppui_lyhyeen/8772204

 

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201603280215926_ul.shtml

 

http://www.reuters.com/article/us-usa-washington-capitol-idUSKCN0WU1L3

 

http://www.wsj.com/articles/shooter-caught-after-gunfire-at-u-s-capitol-official-says-1459192601

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Ampuja saatiin kiinni nopeasti"

"Ampuja" :D

Kuulapyssyllä osoittanut "ampuja" vaiko joko poliiseista? Viranomaisilla ei ole WSJ:n mukaan tietoa kuinka moni poliisi osallistui "tulitaisteluun"...

"Mr. Verderosa said officials haven’t determined how many officers may have fired weapons at the man."

Alkuunhan uutisoitiin että poliisi olisi haavoittunut kyseisessä "tulitaistelussa". Tämö kuitenkin vedettiin takaisin. Liekkö siitä syystä että haavoittumista ei tapahtunut vai siitä syystä että mahdollinen haavoittuminen oli viranomaisen luodista.

Myös tämä sivullinen uhri on tietenkin poliisin ampuma. Koska kuulapyssyllä ei kummoista vahinkoa aikaiseksi saa..

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Riku Reinikka

"Pellet gun can kill". Kuula-aseilla on tehty tappoja ja niillä saadaan lähietäisyydellä henki pois.

Poliisi ampui viime vuonna Yhdysvaloissa 28 henkeä jotka pitivät jostain syystä hyvänä ideana osoitella poliisia tämäntyyppisillä kuula-aseilla. Aseet ovat tarkkoja kopioita alkuperäisistä asemalleista.

Viime vuonna tapettiin ampumalla lähes 200 virkatehtävissä ollutta poliisia. Minusta vähän tuntuu, että siellä ei aleta kyselemään onko sun asees oikea vai leikkiase.

Yhdysvaloissa on valmisteilla laki joka määrää kuula-aseet valkoisiksi, kirkaan punaisiksi, keltaisiksi tai vihreiksi.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Joo ja nyrkilläkin saa hengen pois..

Ymmärrän kyllä, että "replika" kuulapyssyt ovat vaikeita tunnistaa. Ei siinä mitään, mutta nyt puhutaankin uutisen sisällön vastaavuudesta todellisuuteen, ei poliisin voimankäytön perusteista.

WSJ:n tai Reutersin uutisissa ei kuitenkaan mainita "ampujan" tehneen muuta kuin osoitelleen vartijoita "jollain asetta muistuttavalla".

Edes "kuulapyssyn" laukaisemisesta ei ole mainintaa.

Tämä on sitten muuttunut meille uutisoitaessa "tulen avaamiseksi kohti poliisia".

Etkö sinä näe suomalaisessa uutisoinnissa mitään eroa siihen, mitä rapakon takana tapahtumista kirjoitetaan?

Voiko suomalaista uutisointia aiheesta pitää mielestäsi faktoihin pohjautuvana ja luotettavana?

En tiedä miten ylipäätään tämänkaltaisen fiktion esittämistä voidaan edes pitää uutisointina.

Kuinka monessa muussa uutisessa lienee samanlaisia räikeitä virheitä..?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #6

Riku Reinikka

Minulle on ihan sama millä pysyllä poliisia osoitetaan julkisessa paikassa kuten Capital Hillillä. Kohteen nopea likvidointi on ainoa oikea ratkaisu. Tietenkin siinä saattaa henki mennä.

Se kuinka pikkutarkasti meidän keltaisessa lehdistössä ja uutisissa näistä kirjoitetaan ei ole suomalaisen median vika, koska ne kopioivat kaiken suoraan kansainvälisistä uutisportaaleista. Ensimmäisen kerran näin itse kansainvälisen uutissähkeen klo 22 jälkeen Suomen aikaa.

Kyllä se uutisointi päivän mittaan tarkentuu, kun jaksaa odotella tarkennuttuja tapahtumien kulkua. No, jotkut haluavat olla aina muita edellä ja korjailevat sitten mielikuvituksensa tuotosta.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #8

Jos YLE olisi kopioinut tekstinsä suoraan Reutersilta taikka WSJ:lta, ei siinä tietenkään sanottaisi että tämä ammuttu olisi "ampuja" joka oli "avannut tulen kohti poliisia". Silloin jutussa kerrottaisiin että kuula-aseen kanssa heilunutta miestä ammuttiin Capitol Hillillä.

Väite "tulen avaamisesta kohti poliisia" on ihan toimittajan omaa sepustusta.

Sinä se et sitten millään suostu ymmärtämään ettei mun pointti ole se, oliko poliisilla tuossa tilanteessa oikeus voimankäyttöön vai ei.
Olen aivan samaa mieltä kanssasi, että jokaisen täyspäisen tulisi ymmärtää, että jos heiluttelee kuulapyssyä julkisella paikalla, siinä saattaa käydä heikosti nykypäivänä.

Pointti on se että millä auktoriteetilla päätoimittajat julistavat "perinteisen median" ainoaksi oikeaksi totuudeksi, kun alkeellisinkaan uutisointi yksinkertaisesta asiasta ei tunnu onnistuvan ilman järkyttäviä virheitä ja asian värittämistä.

Olen tosiaan huolissani siitä, että kuinka iso osa meille tarjottavasta uutissisällöstä on pohjimmiltaan samanlaista höpöhöpsöttelyä ja "muunneltua totuutta" kuin tämä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Korjataan sen verran tätä 1# kommenttia, että mitä ilmeisimmin tämä sivullinen uhri ei olekkaan saanut vammaa ampumisen seurauksena vaan jollain muulla tavalla. Lankesin itsekkin siis väärään oletukseen Ylen uutisen perusteella.

"Yksi sivullinen haavoittui, kun asemies avasi tulen paikalla olleita poliiseja päin."

Eihän tässä tietenkään suoraan sanota että henkilöä ammutiin..

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Hesarikin on päättänyt olla mainitsematta "kuulapyssyä" ja " jotain joka muistutti asetta":

"Välikohtaus alkoi, kun mies oli ottanut esiin aseen vierailukeskuksen turvatarkastuksessa ja tähdännyt sillä poiiseja. Reutersin mukaan illalla ei vielä ollut varmuutta siitä, kuinka moni poliisi oli laukaissut aseen miestä kohti."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1459135359859

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Valtamedialla on vielä mahdollisuus revanssiin ja korjata valemediatyyppisen uutisoinninsa aiheuttamaa vahinkoa, jos vaaratonta kuulapyssyä "kädessään heilutellut" ( brandish) Larry Dawson osoittautuu värilliseksi.

Uutisen moraaliseen osioon palataan siis tarvittaessa suomalaisessa valtamediassa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Tässä tämä "tulittaja".

http://heavy.com/news/2016/03/larry-dawson-capitol...

Tästä jutusta käy lisäksi ilmi ettei sivullinen uhri ilmeisesti ole saanut tulituksessa osumaa vaan loukkaantunut jollain muulla tavalla. Taisin itsekkin erehtyä näiden uutisten välittämän mielikuvan perusteella olettamaan että sivullinen uhri on saanut vamman ammutuista luodeista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ampumistapahtuma on selkeästi rasistinen.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #11

Aika raju tulkinta tilanteesta jossa ammutuksi tulleella on ollut hallussaan esine joka on kyllä helposti sekoitettavissa ampuma-aseeksi.

Olettaisin että poliisi olisi avannut tulen vaikka kohdehenkilö olisi ollut valkoinen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #12

Otin vapaudekseni tulkita ampumistilanne valtamedian silmin :)

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Lisää YLEn laatujournalismia: http://yle.fi/uutiset/vammaisten_turvapaikanhakijo...

"vammaisia tai pitkäaikaissairaita turvapaikanhakijoita ja pakolaisia arvioidaan olevan Suomessa jopa 45 -tuhatta."

"Suomessa olevien vammaisten turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten määrää tiedetä, mutta heitä arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia"

Toimittaja ei sitten koskaan pysähtynyt miettimään, että kuinka paljon Suomessa on yhteensä turvapaikanhakijoita.
Käytännössä kaikki turvapaikkaprosessin kautta maahan tulleet olisivat vammaisia...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Kuuroja on jutun suhteessa enemmän kuin muita vammaryhmiä..

"– Kuurot turvapaikanhakijat ovat olleet enemmän tapetilla kuin muuta vammaryhmät, mutta toki tukikeskus Hilmassa on myöskin yhteys näkövammasiin, kehitysvammasiin ja muulla tavoin vammasiin vastaanottokeskusten asukkaisiin. Mutta ymmärtääkseni kuuroja on suhteessa kenties enemmän, koska heillä ei ole fyysisiä tai muita vaikeuksia natkustamisessa."

Ja kuinka paljon kuuroja onkaan..

"Migri eli maahanmuuttovirasto on jo päättänyt, että Suomessa olevat noin 20 kuuroa turvapaikanhakijaa keskitetään Helsinkiin."

Tässä koko jutussa ei ole mitään järkeä.

Toimituksen poiminnat