RikuReinikka

Israel lisäämässä Länsirannan siirtokuntia- yli 55 000 uutta asuntoa

Peace Now kansalaisjärjestö on  28.12.2015 julkaissut tiedon saatuaan tietopyynnöllä haltuunsa raportin, jonka mukaan asutusministeriö on kaavaillut 55 548 uuden asunnon rakentamista Länsirannalle. Suunnitelmissa on kahden kokonaan uuden siirtokunnan rakentamisen lisäksi,  kiistellyn E1 alueen asutuksen lisääminen yli 8000:lla asunnolla.

Laajentumisen seurauksena muodostuisi Jerusalemin itäpuolelle Länsirannan halkaiseva juutalaisvyöhyke, joka eittämättä heikentäisi mahdollisuuksia yhtenäisen palestiinalaisvaltion muodostamiseksi ja sitäkautta vaikeuttaisi entisestään Palestiinan kysymyksen ratkaisua ns kahden valtion mallin kautta.

Tästä syystä sivistysvaltiot ovatkin olleet huolissaan juutalaismiehityksen laajentamiseen tähtäävistä suunnitelmista. Israel miehitti Länsirannan kuuden päivän sodassa vuonna 1967 ja on sen jälkeen rakentanut useita siirtokuntia Länsirantaan ja Gazaan. Israelin jatkuva siirtokuntien rakentaminen ja laajentaminen onkin herättänyt aiheellisia kysymyksiä juutalaisvaltion pitkäntähtäimen suunnitelmista ja halukkuudesta ratkaisun löytymiseen tähän jatkuvaan kriisiin.

Vuonna 2005 Israel kuitenkin vetäytyi Gazan alueelta, ja kaikki juutalais siirtokunnat siltä alueelta purettiin. Nykyisin Israel ei siis suoranaisesti enää miehitä Gazaa vaan tyytyy ainoastaan saartamaan sitä. 
Henry Siegman, Amerikan juutalaisen kongressin entinen johtaja ja CFR:n lähi-idän asiantuntija, kirjoitti London review of books artikkelissaan 'The Great Middle East Peace Process Scam'vuonna 2007 kutakuinkin niin, että rauhanneuvottelut ovat vedätys ja että rauhaa tuskin koskaan saadaan aikaiseksi koska Israelin poliittinen eliitti oli jo heti vuoden -67 jälkeen päättänyt, ettei palestiinalaisvaltiota koskaan tule Länsirannalle syntymään, siitä syystä ettei Israelin sotilaallisiin, taloudellisiin tai poliittisiin intresseihin kuulu alueesta luopuminen. 

Myös vesi on yksi syy Israelille pitää tilanne ennallaan ja jatkaa laitonta miehitystä Jordan-joen länsirannalla. Ja tarkemmin sanottuna vesi on joidenkin arvioiden mukaan nimenomaan yksi syy vuoden -67 sotaan. Israelin tuolloin valtaamilta alueilta tulee noin 60% sen käyttämästä makeasta vedestä. Niinsanottujen vuoristolähteiden vesistä Israel vie leijonanosan. Vuorien pohjavesivarantojen tuotosta jää palestiinalaisten käyttöön ainoastaan n. 20%. Palestiinalaisten vesihuolto onkin järkyttävässä kunnossa, joillain alueilla Länsirantaa on puhdasta vettä käytössä vain 10-15 litraa per nokka per vuorokausi. Se on määränä riittämätön epidemioiden torjumiseksi. Keskimäärin Länsirannalla palestiinalaiset käyttävät vuodessa kaikenkaikiaan henkilöä kohti vettä noin 75 kuutiota, Israelin vastaava luku on 240m3 per nokka. Lisäksi Länsirannalla ollaan oltu enenevissä määrin Israelin kansallisen vesiyhtiön Mekorotin kauppaaman veden varassa. Vesiyhtiö katkaisi yllättäen vedenjakelun Länsirannan pohjoisosista elokuussa 2015.  Syyksi ilmoitettiin lisääntyneen kulutuksen vaatima priorisointi.

Myös Golanin kukkulat miehitettiin kuuden päivän sodassa, Syyria yritti vallata ne takaisin vuonna 1973. Seuraavana vuonna saatiin aikaan YK:n valvoma aselepo. Vuonna 1981 Israelin liitti yksipuolisesti kukkulat omiin alueisiinsa. Vuotta aiemmin sama temppu tapahtui jo aiemmin mainitulle Itä-Jerusalemin alueelle, joka liitettiin myös yksipuolisella julistuksella osaksi Israelin hallitsemaa Jerusalemin kaupunkia. Näillä yksipuolisilla aluevaltauksilla ei tietenkään ole kansainvälisen yhteisön hyväksyntää, jostoki niitä ei mitä ilmeisimmin ole turvallisuusneuvostossa taidettu pahemmin tuomitakkaan.  Vuoden 1982 jälkeen USA on vetonnut nurin 32 YKTN päätöslauselmaa, jotka olisivat olleet Israelille epäedullisia. Se on enemmän kuin mitä muut turvallisuusneuvoston jäsenet ovat kaataneet yhteensä. Lisäksi USA on estänyt Arabien ajaman vaatimuksen Israelin salaisten ydinaseiden saamiseksi IAEA:n valvontaan. Valkoisen talon sanotaan antaneen aiemmin syksyllä Israelille uhkavaatimuksen koskien siirtokuntien rakentelua. Lehtitietojen mukaan Israelia olisi yritetty saada ruotuun ilmoittamalla, että USA ei välttämättä kaataisikaan mahdollista YKTN päätöslauselmaa koskien Länsirannan siirtokuntien laittomuutta, mikäli Israel jatkaa niiden rakentamista.  Washington on kuitenkin kiistänyt väitteen uhkavaatimuksen antamisesta. USA onollut Israelin uskollinen ja lojaali tukija. Professorit Mearsheimer & Walt ovat kirjoittaneet oivallisen artikkelin London review of books'iin Israel lobbyn vaikutusvallasta USAn ulkopolitiikkaan. Artikkelin nostattaman kohun jälkeen kirjoittajat julkaisivat kattavamman paperin samasta aiheesta. 

Syyria on vaatinut Israelin vetäytymistä Golanilta vuotta 1967 edeltäneille rajoille ja laittomien siirtokuntien purkamista. Ajatus ei Israelissa saa kannatusta. Samalla Israel menettäisi yksinoikeuden Genesaretinjärveen, joka on Israelin suurin makeanvedenlähde. Järven vettä käytetään mm  rannikkotasangon ja Negevin autiomaan alueiden kasteluun.

Nykyisin Länsirannan siirtokunnissa asuu noin 380 000 juutalaista ja noin 200 000 miehittää Itä-Jerusalemia. Golanilla on noin 20 000 siirtokuntalaista.

 

 

Pari uutista Israelin paljastuneista suunnitelmista

 

http://www.afp.com/en/news/israel-plans-over-55000-new-west-bank-settler...

http://www.dailymail.co.uk/wires/afp/article-3376490/Israel-plans-55-000...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Hyvä, että jossain uskalletaan rakentaa. Suomessa se on ollut jäissä jo vuosia.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Neljälle israelilaiselle tulossa syytteet tuhopoltosta Länsirannalla

Duman kaupungissa heinäkuussa tapahtuneessa tuhopoltossa kuoli kolme saman perheen jäsentä. Puolitoistavuotias lapsi sai surmansa heti, ja hänen vanhempansa kuolivat palossa saamiinsa vammoihin vähän myöhemmin. Perheestä ainoana hengissä selvisi nelivuotias lapsi. Palosta epäiltiin juutalaissiirtokuntalaisia.

Palestiinalaiset ovat maininneet tuhopolton yhdeksi syyksi lukuisiin hyökkäyksiin, joita on lokakuusta lähtien tehty israelilaisia vastaan.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14517119070...

Toimituksen poiminnat