RikuReinikka

Libanon- Islamilaisen Valtion seuraava kohde?

Libanon on IS:n todennäköisin seuraava etappi. Libanon on osa tätä Levantin aluetta, jolle kalifaatti tulee sen oman ilmoituksen mukaan perustaa. Myös Israel ja Jordania kuuluvat tähän alueeseen, mutta ei liene kovin todennäköistä, että laajentumispyrkimykset kohdistuisivat ensimmäisinä kumpaakaan mainituista.

Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn salamurha vuonna 2005 oli kova isku maan Sunni väestölle, myös salafisti radikaaleille. Hetikohta salamurhan, jonka uskottiin olevan al Assadin alawiittihallinnon ja shiialaisen terroristiryhmän Hisbollahin tekosia, pidettiin Qatarin, Kuwaitin ja Saudi Arabian väillä tapaamisia, joissa sovittiin tuen antamisesta Libanonin salafisteille sunneille. Rahaa valui vuoden 2005 vaaleihin huomattavia määriä. Ja näiden samojen tahojen on myös sanottu olevan IS:n tukijoita ja rahoittajia

Kosovossa Natojoukkoja komentanut entinen Euroopan komentaja kenraali Wesley Clark onkin sanonut ISIS:n olevan "ystäviemme ja liittolaistemme rahoilla luotu, tarkoituksenaan taistella viimeiseen hengenvetoon Hisbollahia vastaan". Kuten sanottua, Iranin tukema Hisbollah on myös Lännen terroristiorganisaatioksi julistama ja Israelin "arkkivihollinen". (Ari Rusila esittelee blogissaan muuten mielenkiintoisen artikkelin IS:n öljyn kulkeutumisesta Israeliin ja sieltä eteenpäin.)

Hisbollah tietenkin kiistää osallisuutensa tuohon Haririn murhaan ja osoittaa sormella "yllättäen" Israelia ja Mossadia. Hänen mukaansa Israelin tarkoitus olisi ollut saada ajettua Syyria ulos Libanonista ja vieritettyä syy Hisbollahin niskoille. Hisbollahin johtaja lausuikin, että "kellään ei ole lupaa tutkia Israelin toimia." Ja että Hisbollahin haltuunsa saamat vakoilulennokin kuvamariaalit paljastaisivat Israelin osallisuuden Haririn murhaan ja siihen että Israel on aiemminkin pyrkinyt hämmentämään Libanonin sisäistä tilannetta. 

Libanonin salafistit olivat myös ensimmäisinä tukemassa al Assadia vastaan aloitettua "kansannousua" 2011.  Ain al-Hilweh ryhmän salafisti jihadistit auttoivat kouluttamaan Al Qaeda liitännäisen Jabhat Al Nusran taistelijoita, myös "maltilliset" kapinallisryhmät ovat saaneet apua Tripolista, joka on vahvaa sunni aluetta.

Homsissa pitkän uran (muistaakseni 50 vuotta) jesuiittapappina tehnyt hollantilainen isä Frans van der Lugt, kertoi ettei protesteilla suinkaan ollut mitenkään erityisen laajaa kannatusta kansan keskuudessa ja kertoi todistaneensa  kuinka rauhallisten protestoijien keskuudessa kuljeskeli aseistautuneita miehiä ja että tulittamisen aloittivat nämä aseistetut kapinalliset, ei suinkaan mielenosoituksien turvallisuudesta vastanneet poliisit. 

Van der Lugt tapettiin myöhemmin kotinsa pihaan tuntemattoman asemiehen raahattua kirkonmiehen ulos kodistaan ja ammuttua häntä kahdesti päähän kadulla. Tämä tapauhtui siis lännen tukemien "maltillisten" kapinallisten hallussa olleella alueella Homsissa.

Al Assad on toivottanut tervetulleeksi Hisbollahin taistelemaan ISIS:tä ja näitä muita jihadisti ryhmiä vastaan, joten on sanomattakin selvää, että Libanon ei ole IS-porukoissa kovin kovassa huudossa. Hisbollahin nykyisestä vaikutusvallasta huolimatta myös salafistinen radikalismi on kytenyt maassa, varsinkin sen pohjoisosissa jo pitkään. Isis onkin tehnyt liikkeitä tuolle alueelle, joka oletettavasti on otollisin maaperä alkaa lähestyä Libanonia. Myös Beirutissa on ollut toimintaa. Beirut on perinteisesti ollut Hisbollahin aluetta ja siellä on onnistuttu jotain pommi-iskuja estämäänkin. Hyvin aseistautunut Hisbollah ei liene IS:lle ihan suupala ja luulenkin ettei toiminta Beirutissa ihan helppoa olisi. Itsemurhaiskun kuitenkin siellä onnistuivat tekemään hetkeä ennen Pariisin iskuja tappaen 43 ja haavoittaen vajaat 300 ihmistä. Tämä on suora viesti Hisbollahille sen osallistumisesta al Assadin hallinnon tukemiseen  Syyriassa.

Hisbollah on pitkään ollut terroristijärjestönä pidetty, vaikka poliittisessa järjestelmässä Libanonissa vaikuttaakin. Järjestelmää on kuvattu eräänlaiseksi valtio valtiossa malliksi, jossa hallitsemallaan alueella Hisbollah järjestää alueen perustoiminnot, sähkön, veden, jätehuollon ym. Ja homma ilmeisesti toimii

Libanon muilta osin sen sijaan kärsii jo nyt valtavista ongelmista. Maassa on noin 1,5 miljoonaa pakolaista Syyriasta ja jätehuolto rempallaan. Kun muualla  kahlataan paskassa on tuolla terroristien naapurustossa siistiä ja puhdasta. 

Libanonin hallinto on erikoinen. Edellisen sisällissodan päättäneen sopimuksen perusteella presidentin tulee olla maroniittikristitty, pääministerin sunni ja parlamentin puhemiehen shiia. Ja nyt vallassa olevat porukat ovat pääosin roikkuneet vallassa noista ajoista asti. Jokaisen puolueen piikkipaikat on miehitetty sisällisodan aikaisilla vaikuttajilla. Shiiojen Amal-puolueen johtaja Berri, 77, on toiminut parlamentin puhemiehenä jo lähes 23 vuotta. Vuoden 2011 parlamenttivaaleja ei pidetty ollenkaan. Eikä tämä ollut ainoa kerta kun vallan vaihtumista on pyritty välttämään. Presidenttiä maalla ei ole kun sitä ei valitse kansa vaan tuo korruptoitunut ja ristiriitainen parlamentti, joka ei asiasta tietenkään ole yksimielisyyteen päässyt ollenkaan.

Paskassa kahlaaminen ja korruptoituneen eliitin porsastelu kasvattaa väkisinkin jakolinjoja maan eri uskonsuuntien välillä. Hisbollahin alueen suhteellisen toimivan systeemin houkutellessa shiioja liikkeen kannattajiksi, on selvää että sunnit tiivistyvät omilla alueillaan ja siihen rakoon IS todennäköisesti pyrkii iskemään.

Ennen sisällissotaa hallinto oli Ranskan siirtomaa ajoilta periytyen vahvasti maroniitti eliitin hallussa. Krisujen parasta antia presidentiksi on ollut Samir Geagea, joka on istunut linnassa 11 vuotta sisällisodan sotarikoksista  ja Michel Aoun, joka oli pitkään maanpaossa samasta syystä. Näiden miesten joukkojen väliset taistelut aiheuttivat sisällisodan loppuvaiheessa mittavia tuhoja siviileille.

Hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin on vastattu kovin ottein. Sotilaita on ollut paikalla enemmän kuin mielenosoittajia ja kyynelkaasulla, kumiluodeilla ja vesitykeillä on paskassa kahlaamiseen kyllästyneitä kansalaisia pyritty pitämään aisoissa. Myös ulkomailta on saavuttu Libanoniin osoittamaan mieltä ja tämän kaltaisten mielenilmausten on ennenkin nähty leimahtelevan.  Ei niihin paljon tarvitse happea puhaltaa kun syttyy. Pari tuntematonta ammuskelijaa riittää saamaan aikaan leimahduksen. Näitä on nähty.

Jos tuo edellisen sisällissodan aikainen hallintosopimus murenee on vallalle ensimmäinen ottaja Hisbollah, jonka USA on jo poistanut terrostiuhka listaltaan. Perustellen nimenomaan ryhmän tavoitteella taistella sunniradikalismia vastaan. Tätä ei pohjoisen Sunni alueilla varmasti hyvällä katsota ja hajallaan olevistasalafisti porukoista otaksuisin löytyvän myös IS:lle myötämielisiä osia. IS:n Beirutiin tekemät iskut ovat jo suurentaneet railoa näiden uskonsuuntien väillä. Ja sekasortoisessa maassa pelätäänkin IS:n iskevän uudestaan.

Uuden sisällissodan uhka on todellinen ja ihmisiä nyppii. Moni varmasti mielellään vaihtaisi maisemaa.

Ja mikä tässä sitten on ylipäätään kiinnostavaa. Se, että sisäministeriön maahamuutto-osastolta saamani tiedon mukaan Suomella on kahdenväliset turvapaikanhakijoiden takaisinottosopimukset Viron, Latvian, Liettuan, Bulgarian, Romanian, Sveitsin ja Kosovon kanssa.

Euroopan unionin solmimat takaisinottosopimukset koskevat myös Suomea ja muita jäsenmaita. Tällä hetkellä EU:lla on takaisinottosopimus seuraavien valtioiden ja alueiden kanssa:

Hongkong, Macao, Sri Lanka, Albania, Venäjä, Ukraina, Makedonia, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Serbia, Moldova, Pakistan, Georgia, Armenia, Azerbaidžan, Turkki ja Kap Verde.

Ei näy kummassakaan listassa Irakia, Syyriaa, Afganistania, Somaliaa... Libanonia eikä montaa muutakaan mahdollista kriisimaata.

Matka Libanonista Kyprokselle ei ole aivan mahdoton salakuljettajille. Ja sinne on jo vähän aikaa sitten tupsahtanutkin yli sata salakujettajien oman onnensa nojaan jättämää Syyriasta matkaajaa. 

Että olettaisin tuolta suunnalta saapuvan mahdollisesti seuraavan aallon mikäli IS:n leviämistä ei kyetä patoamaan. Helpoiten se kaiketi hoituisi hoitamalla niiden rahoitus ja tukikanavat pois pelistä. Yrittäisin keskittyä Turkin, Saudi-Arabian, Kuwaitin ja Qatarin painostamiseen IS:n öljykuljetuksia vastaan tehtävien ilma-iskujen lisäksi. Noihin ei kuitenkaan tartuta vaan Saudi-Arabia on edelleen merkittävä EU-alueelta tehtävän aseviennin kohteista. Nähtäväksi jää vaikuttaako Jemenin tilanne tuohon esimerkiksi vientikieltona. Tuskin.

Britannia on uhannut kyllä pistää S-A:n pannaan mikäli tutkimuksissa todetaan sen rikkoneen kansainvälistä lakia Jemenin konfliktissa.  Saudi-Arabia on ilmeisesti kyennyt vaikuttamaan noiden tutkimusten suorittamiseen koska pitää hallussaan UNHCR:n tärkeän työryhmän puheenjohtajuutta. Työryhmä jota S-A johtaa nimittää mm virkailijat, jotka kirjoittavat näitä tutkimusraportteja ja luonnostelevat kansainvälisiä standardeja ihmisoikeusrikkomuksista.

Saudi-Arabian nouseminen koko ihmisoikeusneuvostoon on mielenkiintoinen tapahtuma. Wikileaksin julkaisemien asiakirjojen mukaan siihen on liittynyt nimenomaan Britannian ja Saudi-Arabian välinen salainen äänestyssopimus, jonka turvin molemmat maat ovat ilmeisesti pyrkineet varmistamaan paikkansa neuvostossa. Julkaistuissa tiedoissa mainitaan muunmuassa, että Saudi-Arabiasta on lähetetty $100 000 kuluihin joita syntyy kun Saudi-Arabiaa promotaan neuvoston jäseneksi. Tietoa siitä kenelle rahat on menneet, ei ole, eikä siitä miten ne on käytetty.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Saudi-Arabia ihmisoikeusneuvoston puheenjohtaja...
Tyrmistyttävää, saudit hirttävät , hakkaavat varkaudesta kädet poikki, naisten asema.. Arabiliitto vaatii ettei heidän asioihinsa puututa YK:ssa,he ovat perustaneet tuomion kieltävän järjestön ja vaatineet lupauksen
YK:lta olla hiljaa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Noi YK organisaatiot ei ole mun vahvinta alaa, mutta nyt kiinnostuksesta tutkin tota juttua vähän lisää ja näyttäisi kuitenkin siltä, että kyseessä ei kuitenkaan ole koko neuvoston puheenjohtajuus vaan jonkun sen alaisen paneelin.

UK and Saudi Arabia 'in secret deal' over human rights council place

Leaked documents suggest vote-trading deal was conducted to enable nations to secure a seat at UN’s influential body
...

The revelation follows Saudi Arabia’s appointment this week as chair of a UNHRC panel that selects senior officials who draft international human rights standards and write reports on violations.

http://www.theguardian.com/uk-news/2015/sep/29/uk-...

Lähteessä josta tuo blogia kirjoitettaessa pomppasi silmille sanottiin

"Despite the UN calling for a probe after accusations of violations by both sides, efforts to establish an independent investigation by the UN Human Rights Council stalled last month, reportedly under intense pressure from Saudi Arabia, which is currently chairing the council."

Kyseessä on siis kuitenkin pienempi ryhmä, jota Saudi-Arabia johtaa, ei itse neuvosto.

US welcomes Saudi Arabia’s leadership role on UNHRC advisory group

Anger after Saudi Arabia 'chosen to head key UN human rights panel'

The United Nations is coming under fire for handing Saudi Arabia a key human rights role even though the Kingdom has “arguably the worst record in the world” on freedoms for women, minorities and dissidents.

http://www.independent.co.uk/news/world/anger-afte...

Onhan toi ihan vitsi yhtäkaikki. Täytyy korjata tohon blogiin kuitenkin toi tieto. Ja lukea vielä tarkkaan toi Guardianin juttu. Mielenkiintoinen kuvio näyttäisi olevan..

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Kyprokselle Britannian sotilastukikohtaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden odotetaan hakevan turvapaikkaa Kyprokselta tai heitä uhkaa karkoittaminen takaisin Libanoniin.

Turvapaikanhakijat uskoivat voivansa hakea turvapaikkaa suoraan Britanniasta ja näin on asian nähnyt myös YK.

Kun Unkarin leirejä on luonnehdittu ihmisoikeuksia rikkoviksi niin saman luulisi koskevan myös näitä sotilastukikohdan olosuhteita. Samaan tapaan aidatulla alueella sielläkin ihmisiä pidetään ja turvikset ovatkin jo pyytäneet päästä vapauteen piikkilankojen takaa. Lapset ruinaavat vapauteen ja ainakin yksi itsemurhan yritys on nähty, lisäksi telttoja on sytytetty tuleen. Paikallinen Punainen Risti on luonnehtinut tilannetta kaaottiseksi.

Euroopan unionin päätös turva­pai­kan­ha­ki­joiden ja pakolaisten siirrosta Välimeren maista muualle Eurooppaan on lisännyt Eurooppaan pyrkivien määrää, sanoo ulkoministeri Soini. Soinin mukaan heinäkuussa viimeistelty päätös on veto­voi­ma­te­kijä, jota ihmis­kaup­piaat käyttävät voimakkaasti hyväkseen.

Kypros on ilmoittanut käsittelevässä hakemukset YK:n lausunnosta huolimatta. Niin tai näin, jos ja kun tilanne Libanonissa jatkaa heikentymistään ja Kyproksen osoittautuessa reitiksi joko Britanniaan tai EU-alueen taakanjako mekanismien pariin, Libanonissa olevat turvapaikanhakijat ja osa paikallisista lähtevät varmasti liikkeelle. Kyproksen kantokyky tulee osoittautumaan tietenkin hyvin rajoitetuksi ja mittaviin kuljetuksiin muihin EU-maihin joudutaan aivan varmasti turvautumaan.

Kypros on EU:n itäisin kolkka ja sijaintinsa puolesta ja henkisestikin paljon lähempänä Lähi-Itää kuin Eurooppaa, lukuunottamatta tietenkin Kreikkaa, koska kyproksenkreikkalaiset..
Ulkoministeriön mukaan Kypros "pääsi livahtamaan" osaksi Euroopan Unionia vuoden 2004 "itä-laajentumisessa", kun Kreikan jäsenyys vahvistettiin.

EU:n pakonomainen laajentumis prosessi tulee osoittautuessa tässäkin suhteessa isoksi virheeksi.

Mutta kuten van Rompuy aikanaan sanoi, vaikka kansalaiset eivät kannattaisi laajentumista " we do it anyway"

http://www.theguardian.com/world/2015/nov/03/refug...

http://www.theguardian.com/world/2015/oct/21/refug...

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/c...

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/159...

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?conte...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Koillis-Libanonissa Arsalin alue on islamisti militanttien hallussa. Mikä tahansa sotilaallinen operaatio alueen palauttamiseksi tulee vetämään Libanonin mukaan Syyrian sotaan, varoitti maan sisäministeri Nouhad Machnouk perjantaina. Machnouk on keskusta-oikeistolaisen Future Movementin jäsen. Future Movementin johdossa on salamurhatun Haririn poika Saad Hariri.

Hizbollahin parlamenttiedustaja Nawwaf Musawi vaatii maata puuttumaan militanttien etenemiseen noilla alueilla. Tuolla koillisessa Hizbollah on jo aiemminkin ottanut yhteen IS militanttien kanssa. Nyt siis näyttää siltä että IS:n hallinnassa on jo tuo Arsalin alue.
"Sometietojen" mukaan salafisti linnakkeita on olemassa jo syvemmälläkin, esimerkiksi Bcharressa pohjois-Libanonissa noin 30:n kilometrin päässä Arsalista kohti Tripolia, suunnilleen maan keskilinjalla.
Sekä IS, että ANF ovat molemmat noilla koillisen seuduilla. Ja Sunni puoli ei kovin hanakasti olisi lähdössä taisteluun näitä vastaan.

Venäjä on tehnyt ilma-iskuja ISIStä vastaan juuri Libanonin koillisella rajalla, Syyrian puolella toki.

http://www.dailystar.com.lb/News/Lebanon-News/2015...

http://www.dailystar.com.lb/News/Lebanon-News/2015...

http://www.dailystar.com.lb/News/Lebanon-News/2015...

http://m.naharnet.com/stories/en/196249-qaouq-says...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Libanonin armeija on tänään maanantaina saanut kiinni pohjoisessa kaksi IS-militanttia joiden tavoittena on ollut suorittaa iskuja maan sisällä.

Pohjoisen Wadi Khaled alueella on muodostunut pieniä IS jihadisti ryhmiä joilla on tavoitteena pehmittää maaperää ja valmistella puskurivyöhykettä Islamilaisen Valtion saapumiselle pyrkimällä yhdistämään keskenään maassa olevia erillisiä pesäkkeitä.

Ryhmät ovat hankkineet aseistusta ja valmistelleen luolista tukikohtia operaatioilleen. Tavoitteena on ollut hyökkäys Libanonin armeijaa vastaan.

http://m.naharnet.com/stories/en/196332-two-is-mil...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Yritykset IS:n vangitsemien sotilaiden vapauttamiseksi jatkuvat.

16 Al Nusran vangitsemaa sotilasta vapautettiin viime viikolla. ISIS pitää vielä yhdeksää vankinaan. Sotilaat kidnapattiin 2014 elokuussa.

http://m.naharnet.com/stories/en/196331-abou-faour...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Hizbollahin joukot ovat ilmeisesti alkaneet käydä vähän ohuiksi Syyriassa toimimisen ja Israelin kanssa rähjäämisen takia ja pelkona on nukkuvien IS-solujen yhtäaikainen aktivoituminen Libanonissa.

Hyvä artikkeli IS:n kehityksestä Libanonissa.

http://nymag.com/daily/intelligencer/2015/11/leban...

Mitä enemmän tätä Libanonin tilannetta tutkailee niin sitä vakuuttuneemmaksi tulee siitä, että siihen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Pitäis muistaa ne 1,5 miljoonaa pakolaista, jotka siellä on.. Ja se että Se on vajaan 200 kilometrin päässä EU:sta.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Useita IS:n taistelijoita on kuollut Hizbollahin tykitykseen Qaan alueen reunamilla Syyrian ja Libanonin rajalla keskiviikkona.

http://m.naharnet.com/stories/en/196629-several-is...

Toimituksen poiminnat